Einstein en ik

Ik heb een hekel aan mensen die anderen niets gunnen. Deze wereld is groot. Er is ruimte voor iedereen en iedereen moet de eer en roem krijgen die hij of zij verdient. En de laatste jaren beginnen er kreukels te komen in het blazoen van Oude Albert. Heeft hij de relativiteits theorie ontwikkeld? Alleen? Of slechts een minuskuul deel? Ik volg dit onderwerp al een hele tijd. Daarom een artikel op mijn website.

Ik sprokkel alle data bij elkaar, vertaal het en voeg mijn commentaar bij. Als ik dingen van internet haal, dan wordt de bron volledig vermeld. Als de bron vertaald moet worden gebeurt dat ook. Veel literatuur is in het duits.

De wetenschapper

Hieronder zie je de man die de relativiteits theorie heeft bedacht. Kijk maar eens goed. En wat valt dan op? Een man met een mooi meisjesgezicht en een jurk aan. Ik wil niet zeggen dat Oude Albert een travestiet was. Nee, wat ik wil zeggen is: de relativiteits theorie is bedacht door een vrouw. En wel deze:

Mileva Maric : 1875-1948

Proloog

Gebaseerd op het artikel in https://www.heise.de/tp/r4/artikel/18/18196/1.html (in het duits).

Mileva Maric werd in 1875 geboren als de dochter van een servisch grootgrond bezitter. Mileva was een intelligente vrouw en haar ouders hebben haar alle kansen gegeven om zich te ontplooien hoewel dat in die tijd niet vanzelfsprekend was. In Servie gaat ze naar het gymnasium en later in Zwitserland naar een hogeschool voor meisjes. In 1896 schrijft ze in op de universiteit van Zurich om dokter te worden. Maar na een jaartje gaat ze naar de ETH om wiskunde en fysica te studeren. De enige vrouw in haar jaargang. Ze zal tot 1901 op de ETH blijven.

Albert Einstein is geboren in 1879 en in 1896 starte ook hij een studie aan het ETH te Zurich. Het moet niet moeilijk geweest zijn om Mileva gevonden te krijgen. Hoe dan ook: ze ontmoetten elkaar, werden verliefd en zakten bijna voor het tussenexamen van 1900. Bij het examen van 1901 slaagde Albert wel. Mileva mocht niet op voor haar examen was ze was zwanger.... Einde carriere. Hoe het met hun eerste kind afloopt weet niemand.

De mensen

Albert was een intelligente knaap. Op zijn negende werd hij toegelaten op het gymnasium van Munchen. Op zijn zestiende wilde hij naar ETH maar werd niet toegelaten. Toch moeten we hier al een noot zetten: 7 jaar over een zesjarige opleiding doen is niet echt een teken van excellentie. Maar goed, het gaat om het verhaal.
Na een bijspijkercursus in Zurich wordt Albert alsnog op ETH toegelaten. Ofschoon de bronnen hierover niet unaniem zijn moeten we toch vaststellen dan Albert wel interesse had in natuurkunde maar dat hogere wiskunde niet zijn ding was. Uit diverse bronnen blijkt dat Mileva op het terrein van de wiskunde veel bedrevener was en daarbij Albert corrigeerde en aanvulde.

Wiskunde

Uit de bronnen blijkt dat Mileva en Albert samen aan hun relativiteits theorie hebben gewerkt. Van wie het idee kwam zal wel nooit duidelijk worden maar alles wijst erop dat Mileva het wiskundige brein was. Na zijn bull gehaald te hebben gaat Albert in 1902 werken op het octrooibureau als 'technische klerk derde klasse'. Meer zit er niet in, na diverse sollicitaties in en buiten Zwitserland. In 1903 trouwen ze alsnog. Je moet iets, als je je vrouws carriere hebt gebroken met je eenogige broekslang.

Een van de bewaarde geschriften uit die tijd vermeldt: "Ik kan niet zonder mijn vrouw want ze lost al mijn wiskundige problemen op". Duidelijker kan het niet: Albert was geen hoogvlieger in de wiskunde. Een truuk die hij later herhaalde met Marcel Grossmann die hem door de formules van de speciale relativiteitstheorie heen loodste. En mogelijk ook met de indische wiskundige Bose.

De weg naar succes

Nadat Albert in 1902 zijn baantje op het octrooibureau heeft gekregen beseft Mileva dat haar carriere erop zit. Zij weidt heel haar leven aan het ondersteunen van haar man. Ze zorgt voor het huishouden, het eten, de was, alsof ze nooit op de ETH heeft gezeten. Ondertussen is ze wel constant bezig om Albert wiskundig te "ondersteunen". In hun huis draaien ze een studentenpension om Alberts karige salaris wat aan te vullen. In 1904 wordt hun zoon Hans-Albert geboren. In 1905 wordt de relativiteits theorie gepubliceerd. Onder Alberts naam natuurlijk want zijn vrouw was een nobody.

Na de publicatie is Albert ineens "de man". Heel de wetenschappelijke wereld vindt hem een genie en de kranten zorgen ervoor dat zijn naam ook bij het grote publiek bekend wordt. Mileva wordt met geen woord genoemd. Zij is slechts een voetnoot in de geschiedenis van de relativiteitstheorie. Zij heeft de hoogste prijs betaald voor haar liefde voor een studiegenoot.

Vrouwen

Sinds 1905 heeft Albert eigenlijk alleen nog maar scheve schaatsen gereden. Zijn affaires met vrouwen zijn dusdanig dat Prins Bernhard maar een koorknaap was. De relatie met Mileva werd daar niet beter op. Zij had haar hele toekomst vergooid voor de knaap waarop ze verliefd werd. En na het eerste beetje succes gaat meneer met iedere del die hij tegenkomt de koffer in. Na 1909 neemt dit alles steeds grotere vormen aan. Albert is de gevierde professor. En thuis zit iemand die voor de kinderen moet zorgen en verder haar bek houden als het manneke thuiskomt.

In 1910 wordt Eduard geboren. Eduard is vanaf de geboorte zo gek als een deur. Hij brengt het grootste deel van zijn leven door in gestichten en trekt daarbij een zware tol (ook financieel) op zijn moeder.

Berlijn

In 1911 trekt het gezin naar Praag waar Albert een hoogleraarschap aangeboden werd. Albert heeft de tijd van zijn leven. Mileva wordt steeds ongelukkiger. De tsjechische vrouwen zijn Albert zeer gunstig gezind. Albert begint nu een relatie met zijn nicht Elsa L�wenthal.
In 1914 krijgt Albert een baan aangeboden aan de pruisische universiteit in Berlijn. Mileva is daar zwaar op tegen want Berlijn is ook waar Elsa woont... Albert laat zich nu van zijn werkelijke kant zien en maakt een lijst van eisen (SCHRIFTELIJK!) aan zijn vrouw Mileva waaraan ze zich moet houden wil ze het huwelijk in stand houden:

 1. Jij zorgt ervoor dat
  1. mijn kleren en ondergoed in perfecte staat blijven
  2. ik de drie maaltijden per dag in stijl op mijn kamer bezorgd krijg
  3. mijn slaapkamer en mijn werkkamer altijd schoon zijn en dat er niemand anders dan ik aan mijn schrijftafel plaats neemt
 2. Jij onthoudt je van alle vormen van genegenheid jegens mij, tenzij die nodig zijn om mezelf maatschappelijk te kunnen profileren.
  Met name zie je ervan af:
  1. dat ik thuis bij je blijf
  2. dat ik in jouw gezelschap uit ga of op reis ga
 3. Jij verplicht je uitdrukkelijk om in de omgang met mij op de volgende zaken te letten:
  1. Reken niet op tederheid mijnerzijds en maak me daar nooit verwijten over
  2. Als je tegen me praat dien je daar terstond mee te stoppen als ik dat aangeef
  3. Je moet mijn slaapkamer of studeerkamer direct verlaten als ik dat aangeef
 4. Je hebt de plicht om er vanaf te zien om de kinderen op enigerlei wijze tegen mij op te zetten.
Het spijt me, maar iemand die zich zo laat kennen verdient het nog niet om kapot geschopt te worden. Alles heeft ie aan zijn vrouw te danken en dan wordt ze zo afgeserveerd. Belachelijk.

Kijk eens naar punt C1. Op de ETH heeft ie zoveel genegenheid gegeven dat zijn vrouw haar hele toekomst naar de haaien ging en nou is zelfs een glimlach al teveel.

Tragedie

Dit is natuurlijk niet vol te houden voor Mileva. Na een paar maanden geeft ze het op en vertrekt met haar twee zonen naar Zwitserland en blijft daar tot haar dood. Albert blijft in Berlijn, bij Elsa. Hij biedt een scheiding aan en op den duur stemt Mileva daarmee in. Als 'prijs' vraagt ze het geldbedrag voor de Nobelprijs voor de relativiteitstheorie. Albert stemt daarmee in. Waarschijnlijk vooral omdat die prijs nog niet eens verleend of voorgedragen is...
In 1919 is de scheiding. Albert trouwt METEEN met zijn Elsa en begint met een nieuwe, onophoudelijke, reeks scharrels. Elsa schijnt het niet erg te vinden.

In 1921 krijgt Mileva tot haar geluk inderdaad het geldbedrag dat verbonden was aan de Nobelprijs. Helaas gaat alles op aan de klinieken voor haar zoontje Eduard. Ze moet de kost verdienen met het geven van bijlessen in wiskunde en piano. In 1948 sterft ze, berooid, in een zwitsers ziekenhuis. Albert hangt dan al jaren de slimme paljas uit in de VS.

Een van de slimste vrouwen van onze tijd sterft na een vergooid leven omdat haar lief zijn pik niet in zijn broek kon houden. De knurft. De schlemiel. Albert heeft zijn Mileva een jodenstreek geleverd.

Bronnen

Pagina gemaakt op 6 november 2008 en