Ik ben ge-roundup-t

Op zondag 17 september 2017 kwamen we terug van (het kijken naar een deel van) de Udenhoutse survival run. Het was lekker weer en het asfalt was glad. Weinig wind, zon en niet te warm. IK wilde eigenlijk door Berkel Enschot 'om rijden' maar de ega wilde dat niet dus reed ik mijn noodlot tegemoet.

Toen ik ongeveer in de cirkel reed kwamen er twee pubers uit de struiken van Hazennest-Oost nr 11 gesprongen en spoten twee super soakers recht in mijn gezicht leeg. Het waren keiharde stralen, ik had er niet op gerekend, dus het kwam aan. Instinctief vreesde ik dat het geen water was. Dus proefde ik een druppel die op mijn bodywarmer stond maar die smaakte nergens naar. Dus toch water. Doorgereden naar huis zonder er veel aandacht aan te schenken.

Thuis aangekomen begon mijn gezicht te branden en mijn ogen te tranen. Er zat dus toch iets in het water. Aanvankelijk dacht ik aan peper of resten traangas of iets dergelijks. Ogen gespoeld, huid gewassen. Het hielp wel maar niet veel. Ik heb overwogen om de huisartsenpost te bellen maar die zouden me toch met een paracetamol naar bed gestuurd hebben.

Ogen spoelen en gezicht wassen hielp redelijk goed. Aanvankelijk was ik bang dat de kinderen plantensappen uit de tuin in het water hadden gedaan. Als je bedenkt dat 90% van de tuinplanten zwaar giftig is dan zou dat zomaar kunnen. Anderzijds zou die optie niet aannemelijk zijn want het vereist kennis en voorbereiding en dat past niet bij kinderen van die leeftijd.

Melding gemaakt op politie.nl maar ik was de enige melder (ondanks meerdere fietsers voor en achter ons, plus de skater die 100 meter voor ons reed) dus die konden er ook niet veel mee. En ik was niet dood. Dus dan houdt het op. Ik ben wel zelf op onderzoek uitgegaan om de (waarschijnlijke) ouders van de kinderen te vragen of ze me met meer gegevens konden helpen. Daaruit heb ik het volgende kunnen destilleren:

Op vrijdag 22 september ben ik toch nog even naar de huisarts geweest. De ergste dingen waren toen al over. Alleen nog een vreemd gevoel in buik en longen. Op zich is roundup (glyphosaat) uitsluitend werkzaam op planten. Maar toch. Volgens de wikipedia site https://en.wikipedia.org/wiki/Glyphosate is 85 ml werkzame oplossing dodelijk maar zoveel heb ik niet binnen gekregen.

Op onderzoek

In de films springen waakzame agenten meteen in hun bolides wanneer ze zo'n melding als de mijne krijgen. Maar het nederlandse politie apparaat is door jarenlange bezuinigingen, besparingen en reorganisaties zo ver uitgekleed dat ze daar de tijd niet meer voor kunnen vrijmaken. Dus ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. Op woensdag ben ik rond 3 uur naar de plaats delict gegaan. De villa Hazennest Oost 11 heeft wel een voordeur maar die is moeilijk bereikbaar. Dubbele stalen hekken en stenen muren. Ik had geen zin om in te breken dus ben ik naar de winkel ernaast gegaan.
Bij binnenkomst zag ik links enkele kantoorruimtes die leeg waren. Recht voor me was een soort magazijn afgetimmerd waarin een forse man stond, ik schat hem eind 30, donker haar, oortje in en er werd flink onderhandeld aan de handsfree telefoon. Ik heb het gesprek niet gevolgd (dat is niet netjes) maar de meneer in de blauwe overall had zeker beslissings bevoegdheid. De planner? Toen ie uitgetelefoneerd was, was ie de mijne.

Ons gesprek ging ongeveer als volgt:

De volgende dag, toen de boel nog wat verder bezonken was, begon ik me toch wat dingen af te vragen: Die vent in zijn overall was waarschijnlijk Boer K zelf die zich dom hield.

De vraag is nu: hoe heeft zich dit uitgewerkt op het kind van Boer K en zijn vriendje? Want die hebben elkaar ook zeker geraakt met hun waterstralen.

Roundup : hoe smaakt het

Op zaterdag kwam ik op het idee: de kans is groot dat het geen plantensappen in het water waren maar gewoon een bestrijdingsmiddel dat daar al dan niet per ongeluk in gekomen was. Het meest voor de hand liggende middel is Roundup. Dus ik ben daarop eerst gaan zoeken. Vooral de wikipedia pagina gaf de meeste opheldering.
Op de eerste dag had ik vooral last van branderige gezichts huid en ogen. Op dag 2 had ik er beduidend minder last van en op dag drie leek het weg, tot ik me na het scheren met aftershave depte: het was alsof mijn hele kop in brand stond.
Branderige huid, tranende ogen, metaalachtige smaak in de mond, ongemak in buik, keel en bronchien. Slijm ophoesten. En, vooral, GLOEIENDE oren. Alsof ze in brand stonden. Lichte hoofdpijn maar dat kan ook van de prednison zijn die ik voor iets anders slik.

Roundup is voor dieren het veiligste bestrijdingsmiddel. Mogelijk valt alles mee. En anders maar niet. Dan is deze pagina nog een tijdje een hulpmiddel voor alle mensen die ook getroffen worden door een ongelukje.

Interessante links

Bottom line: als je de eerste 6 uur overleeft zal het allemaal wel meevallen.

Pagina gemaakt op 25 September 2017,