Die D90 is zo verouderd!

Dat lees en hoor je overal. De D90 met zijn 12 MP sensor met technologie van 2008 kan echt niet meer. Sinds de D7000 (16 MP en de D7100 (24 MP) die met betere sensoren zijn uitgerust is de D90 een mastodont geworden. Vervang die ouwe dingen.

Op gegeven moment ben ik gezwicht. Ik heb een nieuwe D7500 (21 MP) overwogen maar €900 (in de aanbieding) is nog steeds veel geld. Er stonden ook D7200's (24 MP) te koop bij CameraNu en bij Kamera Express. Maar die waren ook allemaal erg duur. De D7000 was ook een optie ware het niet dat die een 16 MP sensor heeft en dan is het verschil met de D90 qua resolutie wel erg klein. En niet iedereen is even positief over de 7000.
Op gegeven moment zag ik een D7100 (24 MP) staan met een lage clickcount (ca 7500) bij Kamera Express. Dus daarheen om die te bekijken en eventueel te kopen. Was weer een dagje uit met de trein, naar Capelle aan den IJssel. Ik ben een wereldreiziger, je ziet het wel.

De Nikon D7100

Binnen 1 serie is Nikon consequent met nummeren. De D7500 komt na de D7200, die na de D7100 kwam die na de D7000 kwam. De D7100 was dus de eerste 24 MP camera met vernieuwde sensor technologie en camera body opties na de D7000. Al in de winkel, na het afrekenen wilde ik me bedenken. Ik had een foto genomen van een niemendalletje en drukte op de '+' toets om in te zoomen. Het scherpstelpunt leek niet scherp...
Hmm, dat zal wel een fout van mij zijn. De camera is nagekeken neem ik aan, anders had ik hem niet bij een dealer hoeven kopen. Onderweg naar het station wat foto's genomen (ik had de Sigma 18-50 meegenomen) maar dat was wisselend succesvol. Dus toch maar even een full reset gedaan en ook alle user instellinge gereset Dat fotografeerde al aanzienlijk beter.

Gaandeweg bleek dit een moeilijke camera te zijn. Niet te vergelijken met het werkpaard D90. Ik som op:

Onscherpte

Vrijwel geen enkele opname is echt gestoken scherp. Nader onderzoek bracht aan het licht dat het scherpte punt ongeveer 5 cm (op de 60 cm) achter het AF punt ligt. Je onderwerp is dus nooit echt scherp. Ongeacht de gemonteerde lens.

Lichtmeter

Matrix meting levert op de D90 perfect belichte opnames op. De D90 'weet' (of lijkt te weten) wat je onderwerp is en past de totale belichtng zo aan dat je onderwerp er het beste uitkomt. Matrixmeting plus P mode maken fotograferen heel makkelijk. Op de D7100 is het toch anders. Als ik daar de fisheye of een ultra groothoek monteer is er vaak wat meer lucht in beeld. De D7100 meet dan zodanig dat de lucht perfect belicht is met voldoende contrast en de rest van de foto is te donker. Heel jammer. Ik heb spotmeting en centerwighted getest maar die zijn toch bedoeld voor hele specifieke doelen.

Opnamen opslaan

Ik heb getest met een Ultima SD kaart en een Samsung SD kaart. Je bent opnames aan het maken en alles lijkt in orde. Je kantelt de camera na de opname om te zien wat ie er van gebakken heeft. En dan ineens is er een aantal weg. Kleine serietjes van 3 tot 5 opnamen. Vaak zijn de eerste en laatste van die serie dan half goed (bovenste helft meestal) en de rest geeft een foutmelding in de foto viewer maar ook achter op de body.

Jammer maar helaas

Alle drie deze dingen zijn terug te vinden op internet als relatief vaak voorkomend. Te vaak voor zo'n dure camera van zo'n topmerk. Wat moet je dan doen? Er zit garantie op. Ik kan hem laten nakijken door de verkoper. De onscherpte is er dan waarschijnlijk uit. Maar het onder/over belichten zal erin blijven want dat zit in de firmware. Dat hoort bij deze camera. Ook het willekeurige opnamen niet wegschrijven zit in de firmware.
Ik heb de d7100 laatst geflasht met de nieuwste firmware (zodat ie ook AF-P lenzen kan gebruiken) en toch blijft ie zich zo gedragen.

Ik denk dat het het beste is om de body door te verkopen en iemand anders ernaar te laten kijken. Dan blijf ik met mijn "inferieure" D90 en de Olympus OMD eM10 verder gaan. Op zich ben ik erg gecharmeerd van de kleuren die de sensor produceert, maar als de boel dan onscherp is heb je daar nog niks aan.

Dit onderwerp is nog niet af, dus kom af en toe een keer terug om wat meer onderbouwing te lezen

Pagina gemaakt op 19 Mar 2020,