Web browsers

Toen rond 1995 internet in amerika van de grond begon te komen, draaide alles om de browsers die er waren. Dat waren er 2: Netscape en Microsoft maakten allebei een browser. Het was dagelijks om 8 uur op het journaal en niemand in nederland kon er ook maar een touw aan vastknopen. Een wat? Een brauser? Wisten wij veel. Het zou nog een paar jaar duren voordat het concept van het worldwide web in het kikkerland zou aankomen. Nu, 25 jaar later, snappen we het wel. Er zijn ondertussen tientallen browsers. Wie de browser markt beheerst, heeft het hele net in zijn macht. Dat hadden Netscape en Microsoft in ieder geval ged ingeschat.

Mijn browser voorkeur

Op Linux heb je zoveel browsers als je wilt, altijd 1 meer dan onder Windows. Ik kan kiezen uit, onder andere

Links is een textbased browser. Niets grafisch dus. Je gebruikt hem voor de pagina's die je niet helemaal vertrouwt. Links is zo basaal dat je er zeker geen virussen en malware mee binnen haalt.
De andere vier zijn grafische browsers zoals we die hebben leren kennen. Firefox kent bijna iedereen. Seamonkey is een afsplitsing van Firefox. Ze gebruiken een firefox versie die ca 1,5 jaar achterloopt. Daardoor zijn zeker alle fouten eruit. En de typische Seamonkey eigenaardigheden zijn er in gebracht.
Seamonkey (SM) is extreem achterdochtig. SM is als jouw duitse herder die overal met je mee gaat en die iedereen die vervelend wordt met een grom wegjaagt. Alles is instelbaar op SM. Je hebt heel weinig extensions nodig, zoals dat bij Firefox wel vaak het geval is.

Advertentie blokkers

De mooiste en meest gebruikte extensie voor mozilla browsers (Firefox, Seamonkey) zijn de reclame blokkers. Ze maken webpagina's zoveel rustiger en het scheelt ook veel met de page load time. Plus, je privacy wordt weer wat meer beschermd omdat veel advertenties interactief zijn. Ze kijken wat je allemaal doet... Of er zit een faceboek koppeling op die alles wat je doet doorgeeft aan het baasje, die dat dan weer verkoopt.

Voor firefox zijn er veel actief onderhouden advertentie blokkers. Voor SM niet meer. Ze zouden de browser afremmen. Ik merk er niks van. De ad blokkers zijn niet meer verkrijgbaar voor SM. Dus kun je nieuwe installaties er niet meer mee uitrusten. Heb je een oude SM installatie dan blijft ie, ook na een update, gewoon de oude blokker gebruiken. En alles werkt gewoon zoals vanouds.

Op nieuwe machines heb ik nu een probleem: ik kan er geen meer installeren vanuit de addons omgeving. Daarom ben ik op mijn stabiele, langlopend geinstalleerde computer eens gaan kijken waar de addons zitten, hoe ze heten en hoe verder.
Stabiel en langlopend... Op Android hebben we het dan over een 'app' die al een week niet ge-update is. Fluor is nu (2021) mijn langstlopend systeem. Ge-installeerd eind 2016, ondertussen 1 keer een nieuwere kernel gecompileerd maar de rest is allemaal nog origineel uit 2016. En alles werkt. Zonder problemen.

Waar zitten de addons op je harde schijf

Dit verhaal gaat natuurlijk alleen over Slackware Linux. Mogelijk dat je de addons ook op windows kunt gebruiken (het zijn javascript programmaatjes) maar dat moet je zelf uitproberen.

Met het 'ls' commando gaan we kijken wat er waar allemaal zit. We beginnen met

jan@fluor:~$ ls .mozilla
extensions/ firefox/ seamonkey/ systemextensionsdev/
  
Hebbes. We gaan de seamonkey tree in:
jan@fluor:~$ ls .mozilla/seamonkey/
Crash Reports/ Pending Pings/ muzkiziv.default/ profiles.ini
  
en nog een stap dieper:
jan@fluor:~$ ls .mozilla/seamonkey/muzkiziv.default/
AlternateServices.txt     calendar-data/    downloads.json       kinto.sqlite        pluginreg.dat
tidy_cleanup.html       Mail/         cert8.db          extensions/        localstore.rdf
prefs.js           times.json* 		     SecurityPreloadState.txt  cert9.db
...
...
  
Hebbes. We hebben twee directories waarbij die 'extensions' heet, waarschijnlijk het interessantst is:
jan@fluor:~$ ls .mozilla/seamonkey/muzkiziv.default/extensions -1
formhistory\@yahoo.com/
inspector\@mozilla.org.xpi
{59c81df5-4b7a-477b-912d-4e0fdf64e5f2}.xpi
{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}.xpi
{e2fda1a4-762b-4020-b5ad-a41df1933103}/
  
Met 'less' kun je niks zinnigs vinden in de xpi bestanden. Daarom start je de midnight commander en gaat daarmee de xpi bestanden in. Dan blijkt dat de '{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}.xpi' file de adblocker is (geweest).

Ik heb dat bestand een andere naam gegeven (adblocker1.xpi) en heb het via de FTP server in huis online gezet. Vervolgens heb ik het bestand op een testmachine opgehaald en geinstalleerd in een verse seamonkey. Je moet wel even aangeven dat je de website waar die blocker staat (de harde schijf van je PC) vertrouwt, maar dat risico durfde ik wel te lopen...
En daarna heb je weer een advertentie blokker op je verse seamonkey.

Hier staan de twee adblockers. Kijk welke er voor jou werkt.

Bestand downloaden, unzippen, en er met de browser naartoe 'surfen'. Let wel: dit programma is niet van mij. Het is van de makers van adblock. Ik stel voor dat je een eenmalige donatie van $25 doet. Ik doe dit voor het algemeen nut dus ik hoef niets te hebben.

Pagina gemaakt op 4 May 2021,