Werk en werken

Ik heb al een aantal baantjes gehad in mijn leven. Geen van die baantjes werden genomen omdat ze goed zouden betalen of enige status zouden geven. De enige reden om een baantje te nemen is altijd geweest: het moet LEUK zijn. Dat werkt op gegeven moment tegen je omdat veel personeelsmiepen zelf uiterst ambitieus zijn en jobhoppend van het lage naar het hoge salaris segment gaan. Iemand die alleen voor de lol werkt is dus een gevaar, een bedreiging. Zo iemand neem je niet aan.

Maar om de lezer toch niet helemaal in de kou te laten staan heb ik hier twee PDF's staan met daarin iets wat een normaal mens een CV noemt:

Mijn huidige werk

Ik ben 50+. Dan moet je al blij zijn met werk. Je bent overal te oud voor want je hoeft nog maar 15 jaar tot je pensioen. En de vakbonden hebben iedereen boven de 50 zo in de watten gelegd met snipperdagen en voorzieningen dat geen enkel mens met zelfs maar een gram gezond verstand je aan zou nemen.

En op die regel is 1 uitzondering: www.TNTpost.nl. En daar werk ik nu sinds medio september als part time postbezorger. Dat is dus GEEN postbode want dat is meerdere trappen hoger op de TNT ladder. Nee, wij zijn de mannen en (vooral) vrouwen die de laatste fase in het post traject voor onze rekening nemen: door weer en wind de poststukken in de juiste gleuven duwen, voor 5 uur 's middags. 's Zomers is dat een luizebaantje. Maar net als nu, januari 2010, met die vreselijke sneeuw en kou is dat geen pretje.
Toch is dit zalig werk. Onder andere om de volgende redenen:

In een normaal bedrijf meldt men zich massaal ziek als er omstandigheden zijn waaronder niet fijn gewerkt kan worden. Ik noem nu even de week voor Kerstmis 2009. De arbeidsomstandigheden waren bepaald niet optimaal te noemen. Ik heb geen enkele postbezorger gemerkt die er NIET was. Iedereen was er, iedere dag en zonder kreunen of steunen werden de mutsen (een muts is 1 zak met post) de deur uit gewerkt. Op de fiets kan je 2 mutsen meenemen. Dus als je 10 mutsen hebt, kun je 5 keer op en neer naar een depot om de volgende twee op te halen.

En dan de mening van de postbezorgers:

Dees is kaaileuk werk!

Bende dan goed bij oe verstaand? Ik denk het niet. Maar het is wel wat ons allemaal bindt: een beroeps-eer, een trots, die het tot een uitdaging maakt om de mutsen met post te verspreiden over jouw straten. Daarbij realiserend dat ieder poststuk dat je verwerkt een uiting is van genegenheid van de afzender voor de ontvanger. En wij, de postbezorgers, mogen die wens bezorgen. Misschien is dat wel de charme.

De kleding

TNT bedrijfskleding is ontworpen door 'Labels'. Dat is een bedrijf uit de voormalige Vilenzo groep. Op zich maken ze goede kleding alleen waren het blijkbaar vooral goede couturiers die de spullen hebben ontworpen.

Eigenlijk is er maar 1 ding op aan te merken: het vierseizoenen jack is eigenlijk een drie seizoenen jack: het werkt niet onder het vriespunt. Als het niet vriest kan je het lekker warm houden in je jas door een fleecevest onder je buiten jack te doen. Kom je onder het vriespunt dan moet je OF kou lijden OF zoveel kleren aan dat je gaat zweten. Die zweet koelt dan af en dat trekt heel koud op.

Toch heb ik na een aantal experimenten een leuke combinatie kunnen bepalen die de kou buiten houdt zonder dat je gaat zweten. Van buiten naar binnen heb ik aan:
  1. TNT buiten jack
  2. The North Face Redpoint thermo jack
  3. Polartec Fleece vest (#100) zonder mouwen
  4. Thermoshirtje van Sengers
Hiermee lijd ik geen kou zonder te hoeven transpireren. Toch is het niet echt dik en je kan je gewoon lekker bewegen. Op mijn hoofd heb ik een leren Stetson Hatteras pet (in de meeste gevallen) of een fleece pet met oorwarmers (als het echt koud is). In beide gevallen zet ik de capuchon van mijn jas op om te voorkomen dat je teveel afkoelt. Vooral als je een flat in je wijk hebt waar de brievenbussen aan de buitenkant zitten.

Pagina gemaakt op 9 januari 2010,