Een fototas voor de OM-D

In een vorig leven had ik eerst een floppy kunstleren tas voor mijn Pentor SuperTL. Dat was een soort boodschappentas met wat vakjes erin genaaid. Leuke tas die ook niet te duur was.
Later heb ik zelf een aluminium fotokoffer in elkaar gelijmd (met de toen net nieuwe siliconenkit). Leuk project maar ofschoon iedereen zo'n koffer wilde: het was een onhandelbaar ding. Je spullen werden goed beschermd. Maar de rest van de wereld niet.
Uiteindelijk heb ik de beste fototas gevonden die er was: een oude NAVO pukkel uit de dumpshop. Zag er niet uit als een fototas, stevig en waterdicht. En makkelijk mee te nemen. Alle onderdelen (lenzen) zaten in zeemleren lappen gewikkeld. Camera in paraattas. Plaats voor een paar extra filmpjes.

De pukkel ben ik even kwijt. Zal vast wel ergens liggen maar ik heb geen idee waar. Ik heb een soort mini fototas voor de OM-D. Daar past de camera in plus 1 lens. Als ik de 9-18 erop heb past de 14-42 pancake OF de 8 mm fisheye erbij. Als de 60 mm erop zit past er niet eens een extra accu bij. Deze tas is dus te klein. Miskoop. Daar leer je van, soms.
Tijd voor iets anders. Bij Foto Jans had ik een mooie flaptas gezien, de Crumpler light Delight 6000 (links hieronder, de gele tas) voor ca €55 maar die leek wel erg veel op de moderne pukkels die momenteel overal te koop zijn.

Dus viel mijn oog op de Deployment Bag 3 ook wel bekend als de "Parachute Bag 3" of Parachute tas 3. De rechtse tas, hieronder. Een middelgrote pukkel van moderne nylon. Stevig, voldoende zakken, redelijk waterdicht. Daar valt wel iets mee te doen.

Ombouwen van de Deployment bag

Aan de tas zelf hoef je niks te veranderen. Er moet alleen een stevigere bodem in met daarop traagschuim demping. Dus heb ik 5 lagen karton (twee lagen golfkarton kruiselings op elkaar plus 3 lagen glad karton) tot 1 geheel verlijmd (met houtlijm) en daar bovenop 4 cm traagschuim waarvan ik de bovenkant met een stanleymes ingesneden heb (blokjes van ca 2x2 cm, 1 cm diep) om het schuim nog flexibeler te maken.
Het schuim is op het karton gelijmd met Pattex Montagelijm (waterbasis). Het karton heeft afgeronde hoeken. De schuimrubber is rechthoekig, waardoor de bodem in de tas klemt.

Je hebt nu een tas met daarin ruimschoots voldoende ruimte voor

  1. De OM-D camera met lens
  2. Meerdere objectieven (desnoods met de zonnekap er nog op)
  3. Flitser
  4. Extra OM-D accu en flitser batterijen
  5. Smartphone en andere zooi
Je draagt hem over je schouder. De onopvallende kleur brengt dieven niet direct op ideeen. De tas heeft een flapdeksel en een ritssluiting voor het hoofdvak. Je kunt snel je camera pakken, evt lenzen wisselen, en als er nattigheid komt is ie snel opgeborgen. Het flapdeksel is groot en breed genoeg.

Pagina gemaakt op 9 Februarie 2018,