Energie: het overzicht.

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met een topic over energie en die webpagina bleef maar groeien. En op gegeven moment werd hete en allegaartje. Dus werd de snoeischaar gepakt en de lijmtang en van een te grote file werd een serie artikelen gemaakt die deels bestonden uit de oude materie, plus nieuwe onderwerpen. Hieronder staan de onderwerpen op chronologische volgorde. Ik vind alle onderwerpen even belangrijk, dus het loont om gewoon te kijken wat er overal staat.

Mocht je op- of aanmerkingen hebben, dan hoor ik het wel. De E-mail link staat in de navigator aan de rechterkant.

Energie: de onderwerpen

Hieronder staan de onderwerpen die in dit stuk besproken worden. Alles wat hier staat vloeit uit mijn pen, tenzij ik het aangegeven heb. Alles wat hier staat is altijd mijn mening, danwel mijn theorie over dingen. Als je jezelf gekrenkt voelt, stop dan met lezen. Niets van wat ik schrijf is bedoeld om te krenken of kwetsen. Het is een technisch verhaal, bedoeld om mensen weer wat meer aan het denken te brengen. Om te leren realiseren dat niet alles voor niks en gratis is.

Deel 1: Analyse.

Wat is het probleem omtrent energie? Is er wel een probleem en zo ja, kunnen we het dan op een makkelijke manier onder woorden brengen? Hebben we kernenergie nodig? Deze vragen komen aan bod in deel I.

Deel 2: Fossiele brandstoffen

Mijn theorie over het ontstaan van fossiele brandstoffen en de eindigheid daarvan. Plus de consequenties van die eindigheid.

Deel 3: De toekomst

Wordt olie nog ooit goedkoper? Welke kanten kunnen we op en welke gaan we op? Een lans, gebroken voor kernenergie, niet omdat ik dat wil, maar is er een andere keus? We komen ook terug op de analyse uit deel 1.

Deel 4: Groene stroom

Waarom betalen we extra voor groene stroom? Waarom IS er uberhaupt iets als groene stroom? Wat is de plicht van een electriciteit fabrikant? Ik wil alleen GELE stroom.

Deel 5: Energieprijzen sinds 1984

Ik ben een saaie rakker. Ik woon al sinds 1984 in hetzelfde huis en heb bijna alle rekeningen van gas en licht bewaard. Het gaat dus over 1 huis (dat wel een beetje aangepast is, in de loop van de tijd) waardoor er veel externe factoren afvallen. In deze pagina staan grafieken en tabellen met daarin de prijsontwikkeing en de truuks die ons door de strot gedrukt worden om te laten zien dat de energie jaarlijks goedkoper wordt, maar dat we toch ieder jaar meer moeten gaan betalen!

Deel 6: Waterstof

"Waterstof gaat ons redden". "De waterstof economie gaat ervoor zorgen dat er een tweede Gouden Eeuw komt". Zomaar wat krantenkoppen, uitgesproken door partijdige visionairs. Maar ja, de gemiddelde journalist heeft OF nederlands gestudeerd OF rechten. En heeft dus de ballen verstand van techniek. En dus worden de persberichten voor zoete koek met cut & paste overgenomen. Hoe dom kun je zijn? (Anwoord: behoorlijk!).

Deel 7: Energie opslag

Kunnen we electriciteit of andere vormen van opgewekte energie die nu even 'over' is ergens opslaan? Welke methodes zijn er en welke is de interessantste? Bespreking van de belangrijkste accu systemen.

Deel 8: Broeikas en globale opwarming

Is het broeikas effect iets wat we kunnen, willen of mogen terugdraaien? Wat gebeurt er als er helemaal GEEN broeikasgassen in de atmosfeer komen? Is er sprake van globale opwarming? Is die te meten? En de oorzaak? Lees erover in dit stukje dat door de visionairs niet gauw geciteerd zal worden.

9: Klimaat

Zijn mensen echt de oorzaak van alle klimatologische veranderingen die voorspeld worden? De zeespiegel zal rijzen. Koolzuur blijft verdwijnen en de lucht blijft vuil. Lees meer....

De media

"En waarom lezen we niks van deze subversieve info in de media" zul je vroeger of later denken. En dat is meteen een hele goede vraag, die een simpel antwoord vereist: de media worden bevolkt door academen. En academen geloven alleen andere academen. En ik ben geen acadeem. Hooguit een HTS-ertje. Maar geen acadeem en dus een nitwit. Gewoon lezen die handel en direct vergeten.

Maar op 11 december stond er een stukje in de NRC Next (die al meerdere keren op deze pagina's gewezen zijn) waarin een amerikaanse acadeem ongeveer hetzelfde zegt als wat hier staat. En DAN is het ineens WAAR. Zo waar als een KOE. Want dan komt het van een acadeem. En dan KAN het alleen maar waar zijn.

Ik noem hier de NRC. Maar het geldt voor alle kranten en media. Televisie is helemaal een verhaal apart. Daar moet je al een forse handicap hebben (of net doen alsof je die hebt) vooraleer je op de buis komt. Ze moeten iets hebben om je totaal af te kunnen fakkelen.

Pagina gemaakt op 21 december 2006,

Deze pagina is voorzien van googleBuster technologie